hmmm.. apo nak dikatoo

Tuesday, January 17, 2006

luahan rasa i

hmm.. apo nak tulih yerr..(pikir2 sampai pusing kepala)

2 minggu lepas macik start my part time classes.. iskk penattt.. sebab dah lama tak baca buku and tak bangun tido awal.. hehehe.. imagine that i woke up early to go to school but always late to go to work..

hhehehhe.. the most important thing that i want to share is that one day, in between the classes it struck my mind about something that never cross my mind before.. IKHLAS... sejauh mana keikhlasan macik pergi kelas and pergi kerja.. hehehhe.. sendiri mau ingat, sendiri mau tau.. mengikut teori bangun tido macik yg telah ditulis tadi, macik rasa korang buleh laa agak sendiri :)

another thing is sometimes kita tak ter'perasan' the tangible and intangible results and benefits from our action. selalunyer kita akan merungut.. " naper laaa benda ni jadik kat aku, naper laaa tak jadik kat org lain.." well, bukan nak kata org lain, but this kind of thots pon always across my mind. and at that sedetik yg macik terfikir tu, i realize that ALLAH will always gives us apa yg kita PERLU, bukan apa yg kita MAHU.


well, kalo ikut keMAHUan.. macam2 laa manusia macam macik ni nakkan.. heheh. human desire is hard to fulfill. believe it... kenkadang keMAHUan itu telah meng'kabur'kan kePERLUan..

fikir fikirkan laaaa...

Wednesday, January 04, 2006

new year 2006

hmm.. setelah sekian lamanyer macik tidak meng 'update' blog ini, hari ni rasa cam nak mencoret sesuatu. :) cess, cam jiwang laks ayat nyer.. hehehehh

Happy New Year!! iskk.. setahun sudah berlaluuuu... januari muncul kembali .. bukak diari baru tahun iniiiiii...

sekejap jerr kan.. pejam celik pejam celik dah setahun.. tahun nihss insya Allah macik abis Master... kuengg kuenggg kuengggg. seperti ku tidak percaya. masa memula buat master, cam lama jer nak abiss.. tup2 tahun nihsss jer lagik nak tonggang terbalik ngan buku2 master... :D semoga master macik abiss tahun ni dgn jaya nyerrr. aminnnnnn

tahun baru.. kawan macik tanya azam tahun baru.. macik cakap macik takde azam tahun baru. bak kata pacik ky, kenapa misti tahun baru, baru nak berazam.. betul jugak kan??

bagi macik, macik ada matlamat jangka pendek dan matlamat jangka panjang. matlamat jangka pendek buat masa skang, macik nak abiskan master and tukar kije ( hehehehh.. dari dulu hingga skang nak tukar kije, lom tukar2 jugak). matlamat jangka panjanggggggg.............. macam mana nak meng'kaya' kan diri sendiri dan org2 islam am nyer. macam mana macik nak menambah pahala macik yg tak baper byk nihss..
:) iskk.. kalo nak list macik nyer matlamat jangka panjang, memang panjang laaa.
hehehhe

yang penting perubahan tidak perlu secara drastik, istiqamah lah sebaik baik nyer. kerana perubahan yg drastik jarang bertahan lama ( ni pendapat macik laa). nawaitu pon kena ikhlas, baru laa kerja berkatttt..

semoga kita dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki yg halal.
Allah Maha Mengampuni dan Mengasihi hamba-hambanya. wassalam