hmmm.. apo nak dikatoo

Wednesday, February 15, 2006

apa nak dikata

suatu pagi yg tak berapa pagi dah laa kan.. macik terdengar lagu ini di corong radio.. heheh
so, cam bess laks nak masuk blog macik nihsss.. enjoy the song

XPDC -- Apa Nak Di Kata

Satu hari aku berjumpa
Cik mek molek jual bunga
Senyuman manis menarik hati
Gugur bagaikan jantung ini
Siapa hati tak tertawan
Manis umpama bulan

( 1 )
Lain hari aku kembali
Ingin beli bunga lagi
Namun kini hanya yang ada
Tinggal dua nisan saja
Lesu aku menggeletar
Rakus jiwa ku terbenam

( 2 )
Engkaulah emas engkau permata
Aku cuma macam ni saja
Aku mahu bertemankan hidup
Dengan hati ikhlas mulia
Jangan melihatkan gaya
Nanti kita 'kan berdamai

( korus )
Ukuran baju badan sendiri
Kita tepuk dada ini
Jika dah nasib kita jodoh
Gunung tak lari ke mana
Apa nak kisah mahu hidup
Asal hati baik mulia
Kalau dah memang jadi mungkin
Apa lagi nak dikata
Di kata... aaa... aaa...

( ulang 1, 2, korus, korus )

Tuesday, January 17, 2006

luahan rasa i

hmm.. apo nak tulih yerr..(pikir2 sampai pusing kepala)

2 minggu lepas macik start my part time classes.. iskk penattt.. sebab dah lama tak baca buku and tak bangun tido awal.. hehehe.. imagine that i woke up early to go to school but always late to go to work..

hhehehhe.. the most important thing that i want to share is that one day, in between the classes it struck my mind about something that never cross my mind before.. IKHLAS... sejauh mana keikhlasan macik pergi kelas and pergi kerja.. hehehhe.. sendiri mau ingat, sendiri mau tau.. mengikut teori bangun tido macik yg telah ditulis tadi, macik rasa korang buleh laa agak sendiri :)

another thing is sometimes kita tak ter'perasan' the tangible and intangible results and benefits from our action. selalunyer kita akan merungut.. " naper laaa benda ni jadik kat aku, naper laaa tak jadik kat org lain.." well, bukan nak kata org lain, but this kind of thots pon always across my mind. and at that sedetik yg macik terfikir tu, i realize that ALLAH will always gives us apa yg kita PERLU, bukan apa yg kita MAHU.


well, kalo ikut keMAHUan.. macam2 laa manusia macam macik ni nakkan.. heheh. human desire is hard to fulfill. believe it... kenkadang keMAHUan itu telah meng'kabur'kan kePERLUan..

fikir fikirkan laaaa...

Wednesday, January 04, 2006

new year 2006

hmm.. setelah sekian lamanyer macik tidak meng 'update' blog ini, hari ni rasa cam nak mencoret sesuatu. :) cess, cam jiwang laks ayat nyer.. hehehehh

Happy New Year!! iskk.. setahun sudah berlaluuuu... januari muncul kembali .. bukak diari baru tahun iniiiiii...

sekejap jerr kan.. pejam celik pejam celik dah setahun.. tahun nihss insya Allah macik abis Master... kuengg kuenggg kuengggg. seperti ku tidak percaya. masa memula buat master, cam lama jer nak abiss.. tup2 tahun nihsss jer lagik nak tonggang terbalik ngan buku2 master... :D semoga master macik abiss tahun ni dgn jaya nyerrr. aminnnnnn

tahun baru.. kawan macik tanya azam tahun baru.. macik cakap macik takde azam tahun baru. bak kata pacik ky, kenapa misti tahun baru, baru nak berazam.. betul jugak kan??

bagi macik, macik ada matlamat jangka pendek dan matlamat jangka panjang. matlamat jangka pendek buat masa skang, macik nak abiskan master and tukar kije ( hehehehh.. dari dulu hingga skang nak tukar kije, lom tukar2 jugak). matlamat jangka panjanggggggg.............. macam mana nak meng'kaya' kan diri sendiri dan org2 islam am nyer. macam mana macik nak menambah pahala macik yg tak baper byk nihss..
:) iskk.. kalo nak list macik nyer matlamat jangka panjang, memang panjang laaa.
hehehhe

yang penting perubahan tidak perlu secara drastik, istiqamah lah sebaik baik nyer. kerana perubahan yg drastik jarang bertahan lama ( ni pendapat macik laa). nawaitu pon kena ikhlas, baru laa kerja berkatttt..

semoga kita dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki yg halal.
Allah Maha Mengampuni dan Mengasihi hamba-hambanya. wassalam

Tuesday, December 06, 2005

tahh

sudah lama macik tak update my blog.. tak tau apo nak tulih.. nak cakap pasal Asean summit, macik bukan laa pemimpin yg berkaki lebar, nak cakap pasal pilihanraya pengkalan pasir, macik bukan pemerhati politik... nak cakap pasal 70% golongan wanita professional belum berkahwin, macik tak berminat ( buat masa skang) .. so, nak tulih apo yerr..

hmm... nicol ann david, juara squash terbuka hong kong, terus naik takhta no 1 DUNIA.. wOOWWWWW.. cam tak caya org malaysia.. no 1 di dunia.. duniaa tu... macik pon teringin nak glamer cenggitu.. glamer berita baik.. bukan glamer tak tentu hala.. cam glamer bunuh org... ada kaa yg budak ting 6 bawah tu ckp " don't disturb her. she's a lady " dah kena bunuh.. ada akaii kaaa??? memang sah laa takde akaii.. konpiusss tull macik.. semua org nak carik glamer baik.. ada jugak yg glamer memalukan..

fikir fikirkan laaahhhhh....

Thursday, September 15, 2005

kematangan.. penampilan? pemikiran?

hmm.. tajuk ni macik dapat masa dengar radio 3 malam lepas masa tgh study System Development nyer subject kat Radio Muzik ( promote laks). best jugak layan radio sesambil baca buku. tajuk ni menarik perhatian macik sbb ramai gaks laa tipon, SMS bagi pendapat.

macik teringat masa macik 2nd year, cuti sem.. dok melangut kat umah jerr laa. then ada laa sorang anak sedara member kakak macik datang umah. boleh ke dia ckp macik umur 16.. hehehhe.. kelakar tull rasa nyer. muda sangatt. agaknyer sbb masa tu macik pakai t-shirt and seluar trek jer budak tu ingat macik ni sekolah lagik.. hahahha.. penampilan tak sama dgn umoq.. susah jugak yer..

melangkah ke alam pekerjaan.. lagik laa org tak caya umoq macik ni dah lebih 25. hehehhe.. masalah penampilan lagik.. kalo tak pon sbb macik awet muda kott.. hehehheheh.. (sendiri mau ingat, sendiri mau perasan). even my eldest sister who is going to be 43 this year pon org tak caya she's already over 40. it is in the family genetics kot.. :)

as for me, i believe kematangan tu bergantung kpd cara seseorg tu menilai sesuatu, dan cara seseorg handle the situation. biasanyer kematangan tu terserlah bila kita ditimpa masalah. kalo setakat penampilan jer gah, isi dalam kosong, buat apa.. betul tak? macam tong kosong.. bunyi kemain kuat.. tapi dalam hampas pon tarak.. hehehhe..

kalo buleh biar laa kematangan kita seiring sejalan dgn kita nyer pemikiran and penampilan. kalo tak, free jer laa kena kutuk. ayat2 biasa : "nampak cam besttttt jer, dot dot dot (ngumpat dah nihss) " hehehe.. bukan kata org lain, macik pon sama jugak..

my life is like an open highway
like frankie said i did it my way
i just want to live while i'm alive
it's my life....

- live life the way u like it -

Sunday, September 04, 2005

warisan

this is my favourite patriotic song from Allahyarham Sudirman.


Warisan

Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan

( korus )
Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini

Betapa
Dibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat
Ku jejaki

Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini
( ulang korus )

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan

MERDEKAAAAA!!!!!!!!

merdeka??

hmm.. sesudah sekian lama macik dah update blog ni, macam tak tau jer apo yg nak ditulih. :D
well, since kita baru jerr sambut MERDEKA on 31 Ogos, skang ni still dlm mood merdeka.

macik tgk on tv pasal sambutan yg begitu gah sekali kata dataran, kl tower, klcc.. wahss ramai giler org. sedeyy tengok pengisian merdeka kita skang ni.. sedeyyy sensangattt.. merdekakah kita?? take a look around and think with an open mind. macik pon bukan laa bagus sangat, tp tengok org melayu yg memenuhkan segala mak nenek konsert membuatkan macik terfikir... ni ker org melayu? semangat melayu dulu kuat, teguh.. sebab tu buleh merdeka. walaupon macik tak laa minat sangat ngan sejarah, tp sesekali kita perlu merenung sejarah, kerana dgn sejarah kita berada di sini.. hari ni Malaysia maju, makmur.. tp, dapat ke anak cucu cicit kita menikmati semua ni kalau bangsa kita dok cenggini jugak.

dalam satu ceramah yg macik penah dengar, 3 S utk org kafir menjatuhkan org islam, SPORT, SEX and SONG. Malaysia negara islam. melihat kepada keadaan kita hari ni.. well, fikirlah sendiri dimana duduknya kita 20 tahun lagi..

iskk.. cam serius giler macik menulih kali ni.. but this is my 1 cent thought. any commment are most welcome. :)

opss.. macik takde laa sambut merdeka reallll nyer, but macik and kenkawan gi main boling. the best part is my fren kalahkan macik and seri dgn sorang lagi.. memang rekod hari merdeka laa.. terrerrrr laa kak.. org yg menang pon tak seglamer akak.. kuengg kuengg kuennggg.. keep it up.. meh kita lawan lagikk.. heheheheheh...

Tuesday, July 19, 2005

bosannnnnnn

bosannn nyer.. bosan giler.. tak tau nak buat apo dah nihss..macik ngantuk jadi nyer sebab bosan. kije dah ok dah skang. sebab implementation and upgrade has been done by the respective team.

best.. memang laa best.. tapi, kalo dah cenggini takde kije nyer bosan jugak..hehehhehe.. memang tak tau bersyukur, kan? dah memang takde kije tu enjoy jer laa the relaxing time, rite? hmm.. tapi, kalo dah seharian main game... dah start bosan lagik..

bosan.. bosan dan bosan.. korang yg baca pon misti dah bosan jugak :)ni bosan tahap melampau. menguap dah baper kali dah ni.. nak melukis, drawing pad takde laa pulaks, sketch book pon dekat rumah.. aiiyaakkk

aku dah bosan.. aku dah bosann.. aku dahhh bosaaaannnnnnn ( amy search)

nampak gaya kena start carik bahan for my assignment laa nihss.. kasik ada kije sket.
macik nak mintak sket pandagan dari korang laa, apo yg best utk buat tajuk Independent Study? macik skang ni sambung belajar.. utk mengisi masa lapang :)

skang dah pening kepala dahhh.. dah lama abis degree baru nak sambung, berkarat sket rasanyer. cuti laks dah 3 bulan.. heheheh.. lama tak baca buku, nak kena start membaca semula. ni yg lemah sket nihss..

doakan laa macik selamat this sem and next next sem :)
wassalam